Call Our Toll-Free Number: 123-444-5555

Η ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ... ΤΟΥ ΟΣΛΟ!

To Όσλο είναι η πρωτεύουσα της Νορβηγίας και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας με πληθυσμό περίπου 590.000 κατοίκους.  Το 25% των κατοίκων της είναι μετανάστες. Το Όσλο βρίσκεται στο φιόρδ Oslofjord, στον όρμο του Skagerrak. Προς όλες τις άλλες κατευθύνσεις, το Όσλο περιβάλλεται από πράσινους λόφους και βουνά κι επίσης από το Marka, ένα άγριο δάσος εύκολα προσιτό από την πόλη. Γύρω από την πόλη υπάρχουν 40 γειτονικά νησιά, εκ των οποίων το πιο μεγάλο είναι το Malmøya (0,56 km²). Το Όσλο έχει 343 λίμνες, εκ των οποίων η πιο μεγάλη ονομάζεται Maridalsvannet (3,91 km²). Αυτή η λίμνη είναι επίσης η βασική πηγή ύδρευσης για ένα πολύ μεγάλο τμήμα της δυτικής ζώνης του Όσλο. Το ψηλότερο σημείο της πόλης είναι το Kirkeberget, σε υψόμετρο 629 μέτρων.  
Η κύρια οδός του Όσλο ονομάζεται Karl Johans Gate. Στην αρτηρία αυτή, με μήκος ενάμιση χιλιόμετρο, ορθώνονται τα ιστορικά κτήρια: το Βασιλικό Ανάκτορο του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, το Εθνικό Θέατρο ρυθμού ροκοκό, η έδρα του Κοινοβουλίου του 19ου αιώνα και το Πανεπιστήμιο, που χρονολογείται από το 1851. 
Ιδρύθηκε το 1048 από τον βασιλιά Χάραλντ τον Σκληρό ως εμπορική θέση. Η πόλη σύντομα απέκτησε αρχιεπισκοπή και καθεδρικό ναό. Τρεις αιώνες αργότερα, έχοντας πια μεγαλώσει και προσπαθώντας να αποφύγει πιθανή σουηδική εισβολή από τα ανατολικά, απέκτησε και οχύρωση. Αρκετές πυρκαγιές κατέστρεψαν την πόλη τους επόμενους αιώνες και το 1624 ο Δανός βασιλιάς Χριστιανός ο 4ος αποφάσισε να την ξανακτίσει καλύτερη από πριν και να τη μεταφέρει λίγο δυτικότερα, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα γύρω από το κάστρο Akershus. Μάλιστα δεν παρέλειψε να τη μετονομάσει σε Χριστιανία, ευλογώντας τα γένια του όπως κάθε καλός μονάρχης. Με τα χρόνια άρχισε σιγά σιγά να ωριμάζει η ιδέα μιας ανεξάρτητης Νορβηγίας πέρα από τον έλεγχο των Δανών, αλλά η προσπάθεια για δημιουργία κράτους και συντάγματος έπεσε στο κενό και λίγο πριν από τη λήξη των Ναπολεόντειων Πολέμων η χώρα περιήλθε στον έλεγχο των Σουηδών. Ετσι, το 1814 η Νορβηγία πέρασε στα χέρια του Γάλλου στρατάρχη Νικολά Μπερναντότ, ο οποίος, αναλαμβάνοντας το θρόνο της Σουηδίας, ονομάστηκε πια βασιλιάς Καρλ Γιόχαν. Στο διάστημα αυτό η πόλη της Χριστιανίας απέκτησε πανεπιστήμιο, παλάτι και όμορφα δημόσια μέγαρα και άρχισε να απλώνεται με γοργούς ρυθμούς, ώσπου ήρθε το 1905 και η Νορβηγία η οποία αποσπάστηκε από τον έλεγχο της Στοκχόλμης αποτελώντας πλέον ξεχωριστή κρατική οντότητα. Η παλιά πρωτεύουσα θα άλλαζε όνομα για άλλη μια φορά, επιλέγοντας την πρώτη της ονομασία Οσλο που τη συνοδεύει μέχρι τις ημέρες μας.

Link List

Contact Details

[Valid Atom 1.0]